Deser to słodka przekąska, serwowana zazwyczaj na koniec obiadu. Często jest bardziej wyczekiwana niż główne danie, nie tylko przez dzieci. Desery rozpieszczają podniebienie i zapewniają wyjątkowe doznania – zazwyczaj nie tylko smakowe, ale również wizualne.
Słodkości występują w wielu wariantach, dzięki czemu każdy może wybrać coś dla siebie. Aby poznać najpopularniejsze desery, zapraszamy do dalszej części niniejszego artykułu.
Jakie są popularne desery?
Desery występują w wielu wariantach, różniących się między sobą składnikami, teksturami i sposobami podania. Do najpopularniejszych z nich można zaliczyć:
Crème brûlée
To popularny francuski deser, który składa się z aksamitnego kremu waniliowego i chrupiącej, złocistej warstwy skarmelizowanego cukru. Bazuje on wyłącznie na kilku składnikach – jajkach, wanilii, śmietanie i cukrze – jednak mimo swojej prostoty jest w stanie zachwycić nawet najbardziej wymagających koneserów. Crème brûlée zazwyczaj serwuje się schłodzony w eleganckich kokilkach.
Choux craquelin
Znany deser pochodzący z Francji, który łączy lekkie ciasto ptysiowe, aksamitny krem i migdałową kruszonkę. Choux craquelin zachwyca swoją oryginalną teksturą oraz ciekawym smakiem. Często jest serwowany na eleganckich przyjęciach i prestiżowych eventach. Nie tylko rozpieszcza podniebienie, ale również zachwyca swoją estetyką.
Francuskie makaroniki
Jeden z flagowych deserów kuchni francuskiej. Są to małe ciasteczka, przygotowywane głównie z białek jaj, drobno zmielonych migdałów lub mąki migdałowej, a także cukru pudru. Ich wnętrze wypełnia się aksamitnym ganache, kremem maślanym bądź dżemem. Najlepsze makaroniki są puszyste i lekkie. Idealnie komponują się z filiżanką czarnej kawy. Podobno ich historia sięga średniowiecza, jednak największą popularność zyskały w latach 90. XX wieku. Dziś są znane i cenione praktycznie na całym świecie.
Ptysie
Deser przygotowywany z ciasta parzonego, które jest wypełniany kremem bezowym lub bitą śmietaną. Z wierzchu ptysie są delikatnie posypane cukrem pudrem. W odróżnieniu od większości ciast to, z którego powstaje ten deser, nie wymaga proszku do pieczenia. Jego lekkość i puszystość osiąga się dzięki parze wodnej, która wiąże się z mąką w trakcie procesu zaparzania ciasta. Ptysie to desery zachwycające delikatnością, wspaniałym smakiem, a także estetycznym wyglądem.
Cake pops
Małe kulki z ciasta umieszczone na patyczkach. Stanowią nie tylko smaczny deser, ale również atrakcyjną ozdobę stołu. Idealnie nadają się na różnego rodzaju przyjęcia, m.in. urodzinowe czy weselne. Cake popsy tworzy się poprzez połączenie kawałków ciasta z kremem i uformowanie z tej mieszanki kulek, które następnie nadziewa się na patyki. Ten deser można udekorować według własnych preferencji, np. czekoladą i posypkami czy lukrem.
Panna Cotta
Klasyczny włoski deser bazujący na mleku, cukrze, śmietance i żelatynie. Serwuje się go mocno schłodzonego. Aby go udekorować, można użyć np. skórki cytrynowej, czekolady czy orzechów. Panna cotta świetnie smakuje również w połączeniu z sokiem owocowym i świeżymi owocami.
Wszystkie z tych popularnych deserów można znaleźć w ofercie naszej cukierni. Te słodkie przysmaki przygotowujemy ze świeżych, wysokiej jakości składników, dzięki czemu zachwycają swoim smakiem i wyglądem. Dopracowujemy je w każdym szczególe, dlatego są pyszne, a jednocześnie estetyczne.
Popularne desery – kiedy warto je zaserwować?
Popularne desery, takie jak makaroniki czy cake popsy, to przysmaki, które można zaserwować podczas różnych uroczystości. Doskonale sprawdzą się na przyjęciach rodzinnych, weselach, bankietach, galach i imprezach urodzinowych. Stanowią doskonały dodatek również na przyjęciach dla dzieci. Kolorowe cake popsy bądź kremowe ptysie z pewnością zachwycą każdego malucha.
Popularne desery polecane są również na spotkania przy kawie i eleganckie spotkania biznesowe. Dzięki tym słodkim przysmakom można nie tylko rozpieścić podniebienie gości, ale także zachwycić ich estetycznym wyglądem podanych słodkości.