Boże narodzenie to absolutnie wyjątkowy okres w roku, na który zawsze czekają, już od początku grudnia, zarówno dzieci, jak i dorośli. To czas wypełniony rodzinnymi spotkaniami, ciepłem, miłością, prezentami, pysznymi potrawami oraz oczywiście – wyśmienitymi łakociami. Te ostatnie urosły już niemal do rangi tradycji – wiele osób wręcz nie potrafi wyobrazić sobie świąt bez makowca, sernika czy piernika. To przecież właśnie wspaniałe i aromatyczne ciasta uświetniają przyjemny rodzinny wieczór przy choince. Z biegiem czasu jednak upodobania zmieniają się, a także pojawiają się nowe pomysły na ciasta, a wraz z nimi narasta dylemat – jakie ciasta na Boże Narodzenie wybrać? Jeżeli poszukujesz odpowiedzi na to pytanie, to jesteś teraz we właściwym miejscu. W poniższym artykule zebraliśmy najważniejsze informacje dotyczące świątecznych ciast, a także udzieliliśmy odpowiedzi na związane z nimi pytania. Serdecznie zapraszamy wszystkie zainteresowane osoby do lektury.
Ciasta na Boże Narodzenie – klasyka czy nowoczesność?
Dla wielu osób Boże Narodzenie nieodłącznie wiąże się z tradycją, a co za tym idzie – również ze świątecznymi ciastami. Do tej grupy zalicza się właśnie m.in. klasyczny sernik, makowiec, piernik czy jabłecznik. Są to wypieki, które towarzyszą nam w okresie świątecznym od naprawdę wielu lat i ciężko sobie wyobrazić, że mogłoby ich zabraknąć przy rodzinnym stole. Jeśli chodzi o smaki i aromaty, to niemal w każdym domu wypieki te są nieco inne – wynika to z faktu, że każdy przygotowuje te ciasta u siebie nieco inaczej, z innych składników i innymi metodami. W wielu domach bardzo często przepisy na świąteczne wypieki są przekazywane z dziada-pradziada w celu kultywowania tradycji – ciasta, które powstały z ich użyciem, zazwyczaj są absolutnie unikatowe i niepodrabialne.
Czasem jednak chce się wprowadzić do utartych zwyczajów nieco świeżości, dodać cząstkę siebie, coś nowego, co być może stanie się nową tradycją. Najczęściej nowości to tak naprawdę sprawdzone już wcześniej propozycje, jednak z nowymi elementami, jak np. piernikowy sernik czy piernik z nietypowym nadzieniem. Niektórzy idą jednak o krok dalej i na świąteczne stoły przygotowują m.in. ciasta dyniowe, marchewkowe, przekładańce kremowe czy ciasta bezowe z aromatami korzennymi. Jeśli chcemy nadać świętom nowy smak, to w końcu nic nie stoi na przeszkodzie i warto pokusić się o eksperymenty.
Jakie ciasta na święta Bożego Narodzenia wybrać?
To, jakie ciasta na święta wybrać, zależy od wielu czynników, w tym od naszego gustu i tego, co lubią goście i rodzina, która będzie z nami spędzać święta. Jeśli wiemy, że zdecydowana większość preferuje klasyczne aromaty, warto postarać się o ciasta tradycyjne i dodatkowo w ramach nowości zaproponować znany wypiek z jakimś oryginalnym dodatkiem. Jeżeli natomiast lubicie próbować nowych rzeczy, można całkowicie wywrócić spis słodkości na święta do góry nogami i zrobić coś naprawdę nietypowego, co zachwyci zarówno smakiem, jak i prezentacją.
Wypiekać samemu czy kupić? Oto jest pytanie
To odwieczne pytanie wielu osób organizujących przyjęcia świąteczne i nie tylko. Tutaj odpowiedź na to pytanie również zależy od kilku czynników. Najważniejszym z nich jest oczywiście czas, którym dysponujemy na świąteczne przygotowania. Jeżeli mamy wystarczająco siły i godzin na to, aby przygotować słodkości samemu, warto spróbować swoich sił. Jeżeli natomiast wiemy, że zabraknie nam czasu lub nie chcemy/nie lubimy czy nie mamy możliwości samemu czegoś upiec, warto wtedy skorzystać z oferty dobrej cukierni. Cukiernia Ambrozja to miejsce, gdzie można nabyć wiele wyjątkowych ciast od ręki, a także złożyć zamówienie na konkretny wypiek czy tort.